Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Malé velké předvolební shrnutí

Nemám patent na rozum a necítím se erudovaný někomu nijak zásadně radit. Přesto jsem se jako tradičně rozhodl sepsat svůj dojem z kandidujících stran do EP, jejich kampaní a také kandidátek. Rozhodně se primárně nejedná o návod koho volit, jen soupis určitých dojmů, které třeba někomu mohou pomoci otevřít oči. Snaží se být objektivní, faktem nicméně je, že i já mám určité voličské preference a ty se v hodnocení mohou odrážet (a dost možná odrážejí).

Článek je dlouhý, omlouvám se za to. Přesto děkuji každému, kdo se ho pokusí přečíst celý.

 

ČSSD – měl jsem velikou radost z porážky zemanovského křídla na podzim. Přeju si abychom zde konečně měli velkou levicovou stranu, která se bude tvářit jako moderní zelená levice severského stylu, a Sobotka s Dienstbierem přes všechny svoje chyby mají k takové levici mnohem blíže než Hašek a Škromach. Ve volbách do EP veliké zklamání. Keller pro mě symbolizuje návrat k Paroubkově politice upatlaných párků s hořčicí, levného piva, protekcionismu a útoku na nejnižší pudy.

Výsměchem nicméně zůstávají i další kandidáti. Miroslav Poche by měl po všech svých pražských kauzách už dávno někam zmizet a ne kandidovat na čtvrtém místě a páté místo pro Zdeňka Seidla je také sranda. Že musí strana obhajující sedm mandátů dát na páté místo člověka, který nebyl schopen obhájit mandát v krajském zastupitelstvu při vítězných volbách 2012 a dvakrát nedokázal v senátních volbách postoupit ani do druhého kola, ukazuje na silnou personální vyprahlost ČSSD. Zvláště když všude kolem kandidují jen současní europoslanci. Tudy fakt ne.

 

ANO – ono je asi úplně jedno, koho Babiš svým ovečkám podstrčí. Asi by tam mohla být vrchní hajzlbába z Hlavního nádraží a voliči ANO by stejně poslušně volili. V kandidátní listině Ano má Telička napsáno, že je 'diplomat a podnikatel'. Uvozovky jsou na místě. V první řadě je to lobbista a taky bývalý komanč. Kariérista a oportunista. Ale co čekat od voličů strany bývalého protekčního komunisty a zřejmě i STBáka. Abychom byli fér, tak Telička toho určitě o fungování EU ví dost, i tak by ale určité modely chování měly kandidáta diskvalifikovat, ať je jeho odborná erudice jakákoli.

Po programové stránce tam zase najdeme tezi o podpoře malých a středních podnikatelů. To je asi jediná věc, která se nedá považovat za úplně obecný žvást. Ale i zde už by bylo na místě povědět voličům, jak Babiš téhle svojí základní teze chce dosáhnout. Jinak tohle (i vše ostatní) zůstává jen prázdným žvástem. Ale na prázdné žvásty vlastně Babiš vyhrál na podzim volby, takže...

Jinak personální obsazení zbytku kandidátky je taky všelijaké. Dvojka na kandidátce je v podstatě Telička vol. 2. Petr Ježek také určitě ze svého působení na MZV ví o EU hodně, ale právě spolu s Teličkou působil jako lobbista v BXL consulting. Opravdu super dát si dva takové kandidáty na první dvě místa.

Zbytek kandidátky na volitelných místech tvoří kariérní diplomaté a úředníci – spousta z nich má konkrétní zkušenosti s EU. To samozřejmě nenadchne, ale rozhodně ani neurazí. Pokud by se k téhle sortě lidí na první místo přidal nějaký výrazný, zkušený a zároveň lidsky kvalitní politik, který by věděl co a jak a mohl by udávat ideu a směr, tak by to byla dobrá kandidátka. S Telčikou a Ježkem na čele jen těžko.

 

KSČM - netřeba si povídat. Pokud se o voličích ANO dá říct, že zvolí kohokoli, tak o komunistech to platí dvojnásob. Klasickým tahem komančů je dávat na kandidátku do EP spíše svoje méně konzervativní křídlo (co by taky takové kreatury jako třeba Semelová dělaly v EP...). Proto byl před pěti lety na kandidátce Ransdorf a i přes všechny svoje resty a restíky se o něm jako o lídrovi uvažovalo i tentokrát. Nakonec jako jednička byla vybrána dlouholetá komunistická poslankyně, dodnes nejmladší poslankyně v době svého zvolení (21 let), která si u komunistů vybudovala kariéru na tom, že je mladá a ne tak hrozně ošklivá. S ní tam je trojka Mašťálka, Kohlíček a právě Ransdorf. Všichni tři náš již reprezentují 10 let a zřejmě budou reprezentovat i dál. Invence se holt mezi komunisty i jejich voliči nenosí.

 

TOP 09 - TOPce dochází dech. Vzpomínám na Schwarzenbergovu kampaň z prezidentských voleb a proti ní je tahle nebo podzimní kampaň prostě a jednoduše žalostná. V první osmičce kandidátů jsou jen dva zástupci TOP 09 (personální vyprahlost samotné TOPky), ale jinak to lidsky není špatná kandidátka. Nidermayera v EP prostě chci (Kalousek zase ukázal dobrej čuch) a Pospíšil, Polčák nebo Štětina určitě mají svoje chyby (Pospíšil utekl z ODS, aby mohl získat teplé místečko u TOPky, Polčák měl v politice končit minulý rok a Štětina se v 60. letech snažil vehementně dostat do KSČ), ale rozhodně radši chcete, aby Vás reprezentovali lidé jako tito než Keller, Telička a Ransdorf.

Co TOP 09 vyčítám je velká programová vyprázdněnost. TOPka má být pravicová, ale kde je ta pravicovost? TOPka má být konzervativní, ale kde je ta konzervativnost? Kdybych měl jmenovat jedno signifikantní a hlavní téma, které TOPka poslední dva roky soustavně prosazovala, tak vážně nevím.

Obecně vzato volba TOPky není špatná volba a priori. Ale strana by potřebovala pořádně nakopnout do zadku. Asi a snad.

 

ODS - Asi je to pořád málo, ale ODS vykazuje zatím největší snahu o nějakou obrodu. Z reálných možností si těžko do vedení strany představit někoho lepšího než Petra Fialu. Program ODS taky relativně dává smysl. ODS pochopila, že se z ní nestane česká CDU (aka strana rozkročená od středu až úplně na pravo), soustředí se na témata, které jí jdou (snížení byrokracie, opozice proti euru, méně regulace) a které na svoje poměry zvládá i celkem dobře prezentovat, heslo "Otáčíme Evropu správným směrem" se mi líbí. Program konečně přestal být zoufale nenápaditý a útočný (anti-socialismus, anti-komunismus, anti-babiš).

Těžko říct, zda jí to někdo uvěří - lídr kandidátky Jan Zahradil rozhodně není nová svěží tvář a nic takového se nedá říct ani o Evženu Tošenovském na druhém místě. Těžko se samozřejmě těchto pánů může ODS jen tak zbavit, když si je zvolila na sjezdu za prvního resp. řadového místopředsedu. Na druhou stranu je nutné říct, že Zahradil přes všechny výhrady k němu (už deset let bojuje proti EU tím, že sedí v EP) je zajímavý politik, který je občas i vidět během volebního období (rád používá sociální sítě).

Suma sumárum ODS má smůlu, že má takovou minulost a pověst jakou má. Jinak by totiž bylo povinností každého euroskeptiku její volbu zvážit a strana by klidně mohla šplhat i někam nad 10 procent. Takhle? Těžko říct.

 

Úsvit - Kdyby to bylo k smíchu, tak by se člověk Pitomiově kampani smál. Ale ono to k smíchu není. ÚPRD má stále šanci projít do EP (byť ta se čím dál více zmenšuje). Do sněmovny Okamurovi stačila nesrozumitelná směs hloupých výkřiků o přímé demokracii a korupci, teď Pitomio přitvrdil. Cikáni fuj, Islám fuj, imigranti fuj, EU fuj, euro fuj. Všechno samozřejmě podáno tím nejvíc lživým, demagogickým a přízemním způsobem. Česká komunita latentních náglů už zapomněla, kdo je Vandas, a strýček Adolf by se mohl učit.

Okamura samozřejmě útočí na ty nejnižší pudy lidí, jenže tentokrát podcenil demenci svých voličů. Hrál tolik na rasistickou notu, že nakonec musel svojí snědou lídryni Samkovou hájit dnes už legendárními výroky ("ani kapka cikánské krve!" a "její manžel je bývalý Rom"), aby jí nakonec musel odstřelit, když se Samková sama zdiskreditovala bankovními podvody.

Její náhradník Roman Škrabánek má vizuál jak z východoněmeckého porna 80. let a v případě trojky Kateřiny Radostové se zase všichni diváci ČT mohli předvědčit, že práva může vystudovat i úplná slepice, ale ono je to vlastně asi jedno, kdo dělá Pitomiovi maskota. Tuhle partu prosím nebrat.

 

KDU-ČSL - Já jsem mile překvapen. A jako že vážně. Když lidovci vypadli ve volbách 2010 ze sněmovny, vypadalo to na pomalý a plíživý konec. Přesto se strana zvládla zmátořit, obměnit a reformovat a je zpátky. A vypadá to, že to snad nekončí jen návratem do sněmovny. Její kandidátka je možná úplně nejmladší ze všech, což je obdivuhodné, když se jedná o stranu, jejíž elektorát i členstvo tvoří spíše starší katolicky orientovaná generace. Ale je to tak a je to příjemné překvapení. Zuzana Roithová ani Březina už nekandidují, ale na kandidátce jsou obecně zajímavé osobnosti a věřím, že lidé jako Pavel Svoboda nebo Eduard Hulicius jsou kvalitní kandidáti.

Výtka míří hlavně k dynamice kampaně. Lidovce obecně trochu omlouvá, že stěžejní témata jejich kampaně nejsou zrovna témata nějak moc dynamická, přesto byla kampaň spíše slabší.

KDU-ČSL a její pokusy přitvrdit v anti-liberálních postojích není možné nijak glorifikovat, ale já jí shledávám jako kvalitní volbu.

 

Strana Zelených - strašně se mi líbila kampaň SZ pro parlamentní volby. Byla o parník nejlepší ze všech. Přesto to Zeleným přineslo jen něco přes 3 procenta. Faktem totiž je, že Liška zatím v čele strany střídá evidentní neúspěchy (volby do PSP 2010, krajské volby 2012) s neprohrami (komunálky 2010, senátní volby 2012, volby do PSP 2013), a když jsem viděl letos vystoupení dvojky na kandidátce - Michaeli Suchardové, tak mi došlo, že SZ je sice strana převážně hodných a sympatických lidí, ale také naprosto otřesných politiků. Politik s vizáží a projevem Ondřeje Lišky a průrazností Mirka Kalouska by určitě sbíral body, ale takhle...

Navíc si zeleni svým ultra-zeleným volebním programem uzavřeli cestu k získání levicově liberálních voličů a do EP se spíše nedostanou. Ale přes všechny sympatie k nim si za to prostě můžou sami.

 

Piráti - tohle by mohl být pro Piráty zlom. Věřím, že Piráti mají šanci udržet si většinu svých voličů z podzimu a nahnat je k volbám. Pokud by zopakovali absolutní počet hlasů z podzimu, pak mají vstup do EP zaručen. Tak uvidíme. Třeba jo.

Jinak si Piráti jedou dál to svoje a dokud je někdo opravdu někam nezvolí, tak můžou dál vést svojí protisystémovou mantru. Proč ne? Dělají to mnohem lépe, čistěji a férověji než to kdy dělali Bárta, Babiš a Okamura dohromady.

 

Svobodní - Tahle agresivní sebranka hulvátů, která Vám začne nadávat do eurosocialistů ve chvíli, kdy s nimi jen trochu nesouhlasíte možná trochu prorazí, Mach získá svoje vysněné politické angažmá a třeba od něj bude alespoň na chvíli pokoj.

Program je samozřejmě ostře euroskeptický a svoje voliče si najde, ale díru do světa s ním SSO nikdy neudělá. Vystoupení z EU a ostrá protiintegrační rétorika je možná mainstreamem internetových diskutérů, ale rozhodně ne internetových voličů. Oceňuji schopnost vyhnout se různým skandálům a pochybnostem. Strana si od začátku jede to svoje a to je pořád víc než zvládá většina politických uskupení u nás.

 

Ze zbytku stran se pokusím vypíchnout pár zajímavých uskupení. Velice zajímavou a dlouhodobě konstatní silou je SNK-ED. Daniela Kroupu považuji za erudovaného a velice inteligentního člověka - i proto je škoda, že takový člověk nekandiduje za nějakou stranu s větším potenciálem (TOP 09?). Zajímavým projektem havlistického a pravdoláskařského pojetí politiky (kterému fandím) je Liberální ekologická strana. Nejsem velký příznivec Bursíka nebo Kateřiny Jacques, ale na druhou stranu fandím jakýmkoli pokusům o stranu, která bude primárně liberálním uskupením.

O zajímavý výsledek se pokusí i Jiří Paroubek. Kdysi jsem Jyrkovi nemohl přijít na jméno, dnes ve srovnání s některými kreaturami ze sociální demokracie působí skoro sympaticky.

Sledoval jsem i uskupení VIZE 2014. Strana LIDEM po odchodu Karolíny Peake působila (přes všechny výhrady k její minulosti) jako zajímavý projekt s ambicí stát se čistě liberální stranou. Na programu pro volby do EP liberálního nic není. Je evidentní, že nové vedení stranu pohřbilo už v zárodku.

 

Na závěr jen uvedu - aby bylo jasno, že se považuji za lehce pravicového voliče s liberální (až liberálně-konzervativní orientací) a proto/i přesto jsem tradičním voličem TOP 09, ale letos můj hlas zřejmě poputuje ke KDU-ČSL.

Autor: Lukáš Hejduk | čtvrtek 22.5.2014 21:35 | karma článku: 11,08 | přečteno: 543x
  • Další články autora

Lukáš Hejduk

Proč mi vadí Andrej Babiš

V celé té debatě o Andreji Babišovi jsem si všiml dvou věcí. Zaprvé se nikdy nevede komplexní strukturovaná debata o všem, co Andrej Babiš dělá a když už, tak se vede zmatečně, útržkovitě a pomocí zkratkovitých argumentů.

22.5.2017 v 21:30 | Karma: 35,92 | Přečteno: 1479x | Diskuse| Politika

Lukáš Hejduk

Kauza Čapí hnízdo není o spáchání trestného činu, je o nemorálním jednání

Nestává se mi příliš často, že bych souhlasil s nějakým poslancem z Úsvitu. Ale Karel Fiedler to (možná nechtěně) včera ve sněmovně vystihl přesně.

24.3.2016 v 22:10 | Karma: 41,75 | Přečteno: 3437x | Diskuse| Politika

Lukáš Hejduk

O přemalovaném kravíně a kolektivní vině

O reportáži TV Prima z minulého týdne s toho napsalo už hodně. Bez zveřejnění hrubého záznamu těžko soudit, jak to vlastně bylo a rozborů už je na internetu dost. Mě však na celé kauze zaujala jiná věc.

17.2.2016 v 21:16 | Karma: 16,37 | Přečteno: 1613x | Diskuse| Politika

Lukáš Hejduk

Nenávist není a nikdy nebyla řešení

Cílem islamistů útočníků v Paříži bezpochyby nebylo západní společnost zasadit nějaký zásadnější úder po stránce lidské nebo materiální. Cílem bylo vyvolat nenávist.

14.11.2015 v 13:55 | Karma: 10,49 | Přečteno: 598x | Diskuse| Politika

Lukáš Hejduk

Ukázkové pokrytectví Petra Macha

Nedávno se na serveru lidovky.cz objevila zpráva, že Petr Mach si z poslaneckých náhrad platí 14 asistentů. Samotná zpráva by sama o sobě byla nesmírně zajímavá - Svobodní nesmírně kritizovali fakt, že EU živí neskutečný moloch lidí a že všech jednotlivých 750 MEPs dostává nekřesťanské peníze (ať už formou platu nebo právě náhrad). Mnohem zajímavější jsou však reakce Petra Macha a lidí okolo něj, které ukazují, že evidentně ne vše je takové, jaké to voličům Petr Mach maloval před volbami.

19.10.2014 v 22:01 | Karma: 25,41 | Přečteno: 1969x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1678x
Profesionální sportovní sázkař chovající v úctě liberální hodnoty, s přirozeným zájmem o politiku a historii. Hrdy pravdoláskař. Hrdý Čech - nikoli podporovatel vypjatého nacionalismu. Aktivní sportovec, příležitostný hráč pokeru.

Člen České pirátské strany.


Facebook autora

Seznam rubrik