Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čekání na instatního mesiáše

Češi jsou v přístupu k politice tak trošku jako židé v přístupu k životu. I oni stále čekají, že je někdo spasí, že přijde vytoužený mesiáš a pak už bude všem blaho a všechny problémy se vyřeší.   

V roce 2010 tahle touha přinesla 10% uskupení jistého podnikatele s mužným hlasem a zaštítěné hysterickým moderátorem. A už teď můžeme s jistotou říct, že letos bude hůř. Češi jsou zřejmě nepoučitelní a tak se do parlamentu dostane bývalý STBák a miliardář, jehož jediným programem je “Nejsme jako oni“ a možná i první a autentický japonsko-český fašista s mluveným projevem podobným Hiterovi.

Už po minulých volbách se dalo celkem jasně vytušit, jak to s VV dopadne. Ve straně absentoval jednoznačný tmelící prvek, výrazné programové priority. Změníme všechno – ale jak? To nechte na nás. Všichni víme, jak to dopadlo.

V paralele ke dnešku je děsivé, že VV třeba oproti ANO měli aspoň nějaký program. Agent Bureš a jeho suita dlouho nevyprudukovali v tomto směru vůbec nic (zato oblepili zemi billboardy) a když už bylo nejhůř, tak vyprodukovali programové priority, které byly tak obecné, že by je do svého programu mohla zařadit snad každá strana. A přesto tohle podivné uskupení zřejmě překoná i výsledek veverek.

Do parlamentu se může dostat i hnutí 50% Moraváka, 25% Japonce a 25% fašisty Tomia Okamury. V podstatě se jedná o to samé. Koncept přímé demokracie je v zásadě legitimním programem (i když zároveň v podání Pitomia neskutečná blbost), ale v kombinací tvrdého vymezování se proti establishmentu, obviňování všech okolo, projevů s dikcí jitého německého desátníka, který taky mluvil rychle a naštvaně a to všechno říznuté špetkou rasismu – to je populistická kombinace par excellence. Prostě 24 let se to tu dělalo špatně, ale teď přijde jeden zázrančný japonský Moravák a všechny Vaše problémy se instantně vyřeší. A navíc by Okamura odsunul cikány na Sibiř a to je přece hlavní.

Už jsem to psal. Že VV představují obrovské riziko se dalo vytušit už těch 3,5 roku zpátky. Ale tehdy šlo v podstatě o něco nového a neokoukaného. Člověk, který se nevěnuje sledování politiky nějak systematicky, se prostě mohl nechat napálit a vhodit to tam v ddobré víře. Znám pár lidí, kteří tak učinili, ale dnes chápou vojí chybu a naivitu a takovým lidem rozumím a nikdy bych jim to nevyčítal. Ale je mi smutno z lidí, kteří jsou zklamaní voličí Bárta party a nyní půjdou volit uskupení, které má úplně stejné signifikantní rysy, jako VV (a je jedno, jestli je to Babiš

Češi mají odedávna pocit, že za marasmus v jejich zemi může kdokoli jiný. Politici, velkokapitál, kryptosocialisti, Bilderberg, Vesmírní lidé. Kdokoli - ale určitě ne oni. Navíc se za svojí politickou reprezentaci necítí zodpovědni, i když si jí sami zvolili. Důsledky jsou dva.

1) Lidé jdou za tím, kdo jim označí nějakého viníka. Pak se cítí jako ti, co za nic nemůžou a ještě k tomu volí tu zásadní změnu, která všechno spraví (a kdyby náhodou ne, tak to přece není jejich chyba – oni jen hodili lítek do urny). Schválně jak by dopadla strana, ktreá by řekla, že za marasmus v ČR můžou voliči, protože si zvolili zloděje, korupčníky a lenochy?

2) Lidé nechtějí slyšet, že vlastně mají možnost na politiky tlačit a ovlivňovat dění. Kroužkovat už dneska zvládne každý, najít si něco o kandidátech je otázka hodiny a třeba sejít se “svým“ poslancem a probrat s ním svoje problémy, už není tak nemožná záležitost. Jenže ono to stojí práci a znamená to mít nějakou zodpovědnost (a o přístupu českého voliče k zodpovědnosti viz. Výše). Jednodušší je to hodit uskupení, které slíbí instantní nápravu, žrádlo zadarmo a modrý z nebe a hlavně nějakej ten boj s korupcí.

Řešení? V nedohledu. Český volič se jen tak z ničeho nic nepoučí. Základem je snažit se pochopit voliče těchto uskupení a vysvětlit jim, že takovýto únik z reality není jedinou možností. Voliči VV, ANO, Úsvitu a dalších podobných uskupení jsou většinou lidé, kteří to myslí dobře (na rozdíl od voličů KSČM apod. – těm je to jedno, hlavně že sousedovi chcípne koza). Většinou jsou to nešťastní lidé, kteří hledají nějakou změnu. Je potřeba s těmito lidmi mluvit, vysvětlit jim, že změna musí vycházet od nich a ne od volebního uskupení bývalého STBáka a šikmookého nácka.

Je potřeba lidem vysvětlit, že jen uskupení, které tmelí nějaký ideový základ je schopno dlouhodobě fungovat konzistentně. Volné uskupení byť sebelepších lidí (a i těch je v ANO a Úsvitu spíše méně než více) se vždycky zákonitě musí názorově diferencovat a skončit špatně. Viz. VV.

Na závěr bych chtěl podotknout jen pár věcí. Nejsem schopen předjímat reálné chování nových i starých stran a hnutí. Je možné že Babiš bude záchrana české politiky a Okamura nám tu zavede ráj na zemi, ale prostě – nic tomu nenasvědčuje a neexistuje k tomu nějaký precendens. Vycházíme z historických zkušeností a kdo nezná historii, ten je odsouzen k tomu si jí zopakovat.

Na závěr bych chtěl všem příznivcům Úsvitu zdělit, že můj mail je hejduk.lukas@email.cz a můj facebook najdete zde. Bohužel mě asi nebude Pitomio veřejně pranýřovat jako některé (opravdové) novináře (a že by mi bylo ctí), ale i tak bych se rád dočkal pár naštavných reakcí. Když nic jiného, tak bych aspoň věděl, že jsem tímhle článkem někoho naštval a i to není k zahození. Děkuji :)

Autor: Lukáš Hejduk | pátek 25.10.2013 12:37 | karma článku: 13,28 | přečteno: 592x
  • Další články autora

Lukáš Hejduk

Proč mi vadí Andrej Babiš

V celé té debatě o Andreji Babišovi jsem si všiml dvou věcí. Zaprvé se nikdy nevede komplexní strukturovaná debata o všem, co Andrej Babiš dělá a když už, tak se vede zmatečně, útržkovitě a pomocí zkratkovitých argumentů.

22.5.2017 v 21:30 | Karma: 35,92 | Přečteno: 1479x | Diskuse| Politika

Lukáš Hejduk

Kauza Čapí hnízdo není o spáchání trestného činu, je o nemorálním jednání

Nestává se mi příliš často, že bych souhlasil s nějakým poslancem z Úsvitu. Ale Karel Fiedler to (možná nechtěně) včera ve sněmovně vystihl přesně.

24.3.2016 v 22:10 | Karma: 41,75 | Přečteno: 3437x | Diskuse| Politika

Lukáš Hejduk

O přemalovaném kravíně a kolektivní vině

O reportáži TV Prima z minulého týdne s toho napsalo už hodně. Bez zveřejnění hrubého záznamu těžko soudit, jak to vlastně bylo a rozborů už je na internetu dost. Mě však na celé kauze zaujala jiná věc.

17.2.2016 v 21:16 | Karma: 16,37 | Přečteno: 1613x | Diskuse| Politika

Lukáš Hejduk

Nenávist není a nikdy nebyla řešení

Cílem islamistů útočníků v Paříži bezpochyby nebylo západní společnost zasadit nějaký zásadnější úder po stránce lidské nebo materiální. Cílem bylo vyvolat nenávist.

14.11.2015 v 13:55 | Karma: 10,49 | Přečteno: 598x | Diskuse| Politika

Lukáš Hejduk

Ukázkové pokrytectví Petra Macha

Nedávno se na serveru lidovky.cz objevila zpráva, že Petr Mach si z poslaneckých náhrad platí 14 asistentů. Samotná zpráva by sama o sobě byla nesmírně zajímavá - Svobodní nesmírně kritizovali fakt, že EU živí neskutečný moloch lidí a že všech jednotlivých 750 MEPs dostává nekřesťanské peníze (ať už formou platu nebo právě náhrad). Mnohem zajímavější jsou však reakce Petra Macha a lidí okolo něj, které ukazují, že evidentně ne vše je takové, jaké to voličům Petr Mach maloval před volbami.

19.10.2014 v 22:01 | Karma: 25,41 | Přečteno: 1969x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1678x
Profesionální sportovní sázkař chovající v úctě liberální hodnoty, s přirozeným zájmem o politiku a historii. Hrdy pravdoláskař. Hrdý Čech - nikoli podporovatel vypjatého nacionalismu. Aktivní sportovec, příležitostný hráč pokeru.

Člen České pirátské strany.


Facebook autora

Seznam rubrik