Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naše vláda není pravicová a měla by odstoupit nejen proto

Asi není příliš třeba většině lidí připomínat přístup levice a pravice k fungování ekonomiky a jejich přístupu k sociálnímu státu a k daním. Nicméně rychlá rekapitulace:

Levice nabízí rozsáhlý sociální stát a financování velkého množství sociálních aktivit a to vše chce financovat z vyšších daní. Základní tezí je, že společnost investuje velké prostředky do státu, který je pak na oplátku přerozdělí a poskytuje rozsáhlé portfolio služeb. V obecné rovině tak nemá člověk tak velkou šanci se osobně prosadit, zbohatnout a dále, ale má ze strany státu garantovány základní služby a další.

Oproti tomu pravice má za cíl maximálně osekat sociální stát a ušetřené peníze investovat do snížení daňového zatížení na minimum. Vede to k tomu, že občan může ušetřené prostředky investovat tam, kam chce nebo potřebuje. Občané mají větší možnosti seberealizace a dosáhnutí úspěchu (zvláště materiálního), stát však negarantuje takové množství služeb těm, kterým se to nepodaří.

Výše zmíněné věci asi nejsou pro nikoho nic nového, chtěl jsem je jen zopakovat. Je nutné doplnit, že málokdy platí vyloženě takto obecně, spíše se pravicový a levicový pohled na svět různě prolíná s důrazem na to či ono, podle toho, která strana je aktuálně u moci. A taky že jsem dost zjednodušoval.

Každopádně tenhle úvod jsem nenapsal s cílem hodnotit jednotlivé přístupy, ale hodnotit posttup vlády právě k výše zmíněným aspektům ekonomiky. Naše vláda totiž v kontrastu k oběma zmíněným přístupům našla třetí přístup.

Oba výše zmíněné postupy jsou nastaveny tak, že minimálně na papíře má každý občan potenciál získat takový objem peněz, aby v daném systému vyžil (ať už s větší či menší pomocí státu) a zároveň minimálně na papíře jsou nastaveny tak, aby nezruinovali státní rozpočet.

Naše vláda se však vydala na cestu naprostého kočkopsa. Zvyšuje daňové zatížení (byť v podobě DPH) a na oplátku osekává sociální stát. Vše se to děje ve jménu šetření.

I ten nejvíc pravicový, nejvíc levicový i nejvíc zadlužený stát by v první případě měl vytvářet únosné podmínky pro život občanů. Šetření je na místě, ale musí být prováděno rozumně, postupně a hlavně s citem. Stejně jako není správné vydat se pouze cestou čisté ekonomické stimulace a pumpování do ekonomiky dalších obrovských částek (jak by to udělala naše levice), není správné se ani vydat na cestu neustálého plošného šetření, které bude postrádat jakýkoli cit.

Naše vláda není pravicová, naše vláda je tak trošku hloupá, nevidí si na prsty u nohou a není schopna dělat dlouhodobá rozhodnutí.

Působení naší vlády má však i druhý rozměr. Nečasova vláda opravdu byla zvolena s cílem šetřit a provádět dlouho odkládané reformy. Takže nakolik nemusíme s nutností nebo provedením reforem souhlasit, vláda k nim dostala formální mandát. V jejím programovém prohlášení je přání provést tyto reformy jednoznačně vyjádřeno a je tedy v pořádku, že je provádí.

Potud je to v pořádku. Nicméně v současné době se ukazuje, že předpovědi Kalouska a spol. se ukazují jako liché, což si čím dál více uvědomuje i ona sama a začíná měnit způsoby své práce a to tak, že si občas i přímo protiřečí se svým programovým prohlášením.

Nechci hodnotit naší vládu a její působení, ale chtěl bych jednoznačně říct, že ve zdravém demokratickém státě by vláda v případě, že se její predikce nevyplní, její program nenaplní a je nucena provádět opak toho, co slíbila (byť je to třeba objektivně v pořádku), si jednoznačně měla nechat potvrdit svůj mandát v nových volbách.

Pád vlády by zřejmě znamenal drtivé vítězství levice a hlavně návrat komunistů k moci, což je (i vzhledem k tomu jakých projektů se sám osobně účastním) to poslední, o co bych osobně stál, ale mluvíme o principu fungování demokratické společnosti. Vláda by si měla uvědomit, že byla zvolena s nějakým programem a ten buď dodržet a nebo se nechat zvolit s jiným. 

Autor: Lukáš Hejduk | pondělí 17.12.2012 21:32 | karma článku: 19,49 | přečteno: 890x
  • Další články autora

Lukáš Hejduk

Proč mi vadí Andrej Babiš

V celé té debatě o Andreji Babišovi jsem si všiml dvou věcí. Zaprvé se nikdy nevede komplexní strukturovaná debata o všem, co Andrej Babiš dělá a když už, tak se vede zmatečně, útržkovitě a pomocí zkratkovitých argumentů.

22.5.2017 v 21:30 | Karma: 35,92 | Přečteno: 1479x | Diskuse| Politika

Lukáš Hejduk

Kauza Čapí hnízdo není o spáchání trestného činu, je o nemorálním jednání

Nestává se mi příliš často, že bych souhlasil s nějakým poslancem z Úsvitu. Ale Karel Fiedler to (možná nechtěně) včera ve sněmovně vystihl přesně.

24.3.2016 v 22:10 | Karma: 41,75 | Přečteno: 3437x | Diskuse| Politika

Lukáš Hejduk

O přemalovaném kravíně a kolektivní vině

O reportáži TV Prima z minulého týdne s toho napsalo už hodně. Bez zveřejnění hrubého záznamu těžko soudit, jak to vlastně bylo a rozborů už je na internetu dost. Mě však na celé kauze zaujala jiná věc.

17.2.2016 v 21:16 | Karma: 16,37 | Přečteno: 1613x | Diskuse| Politika

Lukáš Hejduk

Nenávist není a nikdy nebyla řešení

Cílem islamistů útočníků v Paříži bezpochyby nebylo západní společnost zasadit nějaký zásadnější úder po stránce lidské nebo materiální. Cílem bylo vyvolat nenávist.

14.11.2015 v 13:55 | Karma: 10,49 | Přečteno: 598x | Diskuse| Politika

Lukáš Hejduk

Ukázkové pokrytectví Petra Macha

Nedávno se na serveru lidovky.cz objevila zpráva, že Petr Mach si z poslaneckých náhrad platí 14 asistentů. Samotná zpráva by sama o sobě byla nesmírně zajímavá - Svobodní nesmírně kritizovali fakt, že EU živí neskutečný moloch lidí a že všech jednotlivých 750 MEPs dostává nekřesťanské peníze (ať už formou platu nebo právě náhrad). Mnohem zajímavější jsou však reakce Petra Macha a lidí okolo něj, které ukazují, že evidentně ne vše je takové, jaké to voličům Petr Mach maloval před volbami.

19.10.2014 v 22:01 | Karma: 25,41 | Přečteno: 1969x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1678x
Profesionální sportovní sázkař chovající v úctě liberální hodnoty, s přirozeným zájmem o politiku a historii. Hrdy pravdoláskař. Hrdý Čech - nikoli podporovatel vypjatého nacionalismu. Aktivní sportovec, příležitostný hráč pokeru.

Člen České pirátské strany.


Facebook autora

Seznam rubrik